Sluisbuurt MasterPlan. Holland

* 1st Prize Int. Competition Europan 14. 2017

 

The proposal suggests an evolution towards a more flexible and sustainable urban model, able to respond not only to the current living and working needs but also adaptable to future changes and trends. Is difficult to predict the way work, housing and productivity will continue to develop in the coming years and which spatial requirements will fit with that development. Thus, the proposal is to create a flexible model designed to host both residential and non-residential functions, foreseeing future needs.

 

The traditional construction system is based on rigid elements, with a long life-span but limited flexibility program-wise. This model is transformed to split the rigid and durable elements on the one side: ‘SUPERSTRUCTURE’, and on the other side those linked to the final use of the space, more flexible and with a shorter life: ‘GUEST CONSTRUCTION’. Setting a time-frame division, with different cycles of use over time, the building adapts the program to the population requirements.

 

Unlike the typical high-rise development, with towers resting in a plinth, the proposal here is to emphasize their presence. The footprint of the towers is clearly defined at street level and works as a Hub. Main facilities in the block are placed in the lower levels and the public space is organised around them sorting out the risk of privatisation of the public space due to logistics or public-safety. The activity, typically facing main streets, is now transferred to the courtyards surrounding the towers.

 

‘Guest constructions’ are designed in response to the current needs and Master plan vision, establishing the first steps to create a vibrant neighbourhood, attractive for future residents and workers. Special attention is paid to the lower floors, essential to create an active neighbourhood. At grade level, the plinth program is limited to small mixed-use units, a combination of living-working and small productive or commercial activities, linked to the street. The integration of workspace and small productive activities in residential district generates a lively atmosphere and, with that, contributes to the attractiveness of a neighbourhood.

 

The internal distribution of living and working typologies is defined and limited by the superstructure, supply connection points and facade alignments but without a closed layout. Internal partitions and room configuration will come with the final user. A more flexible design with less specialised spaces is encouraged.

 

project info:
competition: Sluisbuurt (NL) Europan 14. 2017
status: 1st prize international competition award
location: Sluisbuurt, Amsterdam. Netherlands
strategic area: 48.3 Ha

project site: 2.29 Ha